Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Békéscsaba készen várja az álomcsoportot

2004. július 7. 7:52 © handball.hu

A decemberi kézilabda Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek egyik helyszíne Békéscsaba lesz. A C csoport küzdelmeinek helyszínt adó csarnok jelenleg nem felel meg az előírásoknak, de a szervezők ígérik, mire Dánia, Románia, Németország és Svédország kézilabdás hölgyei Csabára jönnek, minden elkészül. Az előkészületek állásáról Szigeti Csaba helyszínigazgatóval beszélgettünk.

Békéscsaba készen várja az álomcsoportot
A békéscsabai Városi Sportcsarnokot 1988-ban építették, hozzávetőlegesen 2200 néző befogadására alkalmas jelenlegi állapotában, melyből 500 állóhely. A csarnok az elmúlt években többek között otthont adott a Békéscsaba nőikézilabda-csapatának, de nem felel meg az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak, szükséges az átépítése. A munkálatok, valamint a szervezési előkészületek állásáról a békéscsabai helyszín igazgatója, Szigeti Csaba adott interjút.

- Hogyan is került a helyszínek közé Békéscsaba?
- Az Magyar Kézilabda Szövetség alapvető elképzelése olyan Eb megrendezése volt, amely az egész országot behálózza. Az első körben Szegedet választották, csak miután az ottaniak visszaléptek, Sinka László főtitkár a Mester Csarnokban járt, ahol a klub vezetője, Zsilák Ádám felvetette, mi lenne, ha Békéscsaba adná az egyik helyszínt. Ezután Zsilák Ádám bejött hozzám az irodába, én meg mentem a városvezetéshez, akik az ügy mellé álltak. A közgyűlés sokáig hezitált, hogy rendezők legyünk-e, vagy sem, de a minisztériumi támogatás végül meggyőzte őket, hogy érdemes belevágni.

- Mi a probléma a jelenlegi csarnokkal, miért nem felel meg mostani formájában?
- Jelen pillanatban nem alkalmas a rendezésre, felújítási, átalakítási munkálatokra van szükség, ezek közül a legjelentősebb a küzdőtér kiszélesítése. A pálya mérete megfelelő, de a játéktér melletti sáv nem elegendő, keresztben 26 méter az előírás, egy méter engedményt kaptunk. Hosszában majdnem megfelel, az állóhelyen a legalsó lépcsőfokot kell majd feláldozni. A legnagyobb problémát a lelátó kiszögellései okozzák, azonkívül kicsik az öltözők, szükség van a bővítésre és felújításra is.

- Bő öt hónap van hátra, hogyan áll az átalakítás?
- Tervezési stádiumban van, 1-2 héten belül elkezdődik. Szeptember végére el kell készülnie, a csinosítási munkálatok novemberre maradnak. Szeptember végére várjuk az EHF delegációját, bejárásra kerül sor, megnézik, hogy minden a terveknek, szabványoknak megfelelően készült-e el. Adhatnak ekkor még jó tanácsokat, tehetnek észrevételeket. Igyekszünk addigra mindent elkészíteni. A televíziós közvetítések megoldása igen nehéz, 1988-ban a csarnok készítésekor mások voltak a követelmények. A TV-s közvetítéseket csak úgy lehet megoldani, hogy ülőhelyeket kell feláldozni a B lelátón, a tévéseknek szükséges hely kialakításához.

- Mekkora lesz ez az "áldozat"?
- 200 ülőhelyet elveszítünk az átalakítás miatt, de a "kakasülőn" dobogókkal kialakíthatók további helyek, erre a jegyeladások függvényében kerülhet sor.

- Mikortól lehet belépőt vásárolni, milyen az érdeklődés a jegyek iránt?
- A jegyeket az IBUSZ Rt. fogja értékesíteni szeptembertől. Dániából már 500 jegyet kértek. A napijegy (két mérkőzésre szól) 10 euróba fog kerülni. Zalaegerszeg és Békéscsaba nagyon keményen kiállt amellett, hogy a helyiek is részesüljenek az Eb-ből. A csoportmérkőzések mindenhol 10 euróba kerülnek, kivéve Győrt, ahol a magyar válogatott játszik, ott még egyszer annyiba kerül majd a belépő. A középdöntők (Győrben és Debrecenben) 20 illetve 30 euróba fognak kerülni Debrecenben (a magyarok itt folytatják remélhetőleg), míg Győrben feleannyi lesz. A budapesti döntőre 30-35 euróért lehet majd bejutni. Ezeket az árakat még az EHF-nek jóvá kell hagynia.

- A csarnok átadásakor lesz-e valamilyen "főpróba"?
- Nem az átadásra tervezzük, eléggé kihasznált a csarnok, folyamatosan vannak rendezvények. Teszttorna november 18. és 20. között lesz, egy biztos résztvevő már van, a magyar válogatott.

- Mekkora költséggel jár az átalakítás, mi a finanszírozás forrása?
- Körülbelül 30 millió Ft-os beruházásról van szó, kétharmadát a város, egyharmadát a GYISM (Gyermek és Ifjúsági és Sportminisztérium) finanszírozza. Remélhetőleg elegendő lesz.

- Milyen tervek vannak a rendezéssel, lebonyolítással kapcsolatban?
- Felállt már a helyi szervezőbizottság, megvannak a szakterületek felelősei, mindenki a maga területén dolgozik. Dániából és Németországból már igen nagy a média- és szurkolói érdeklődés, nem hagyhatjuk ki ezt a lehetőséget, hogy bemutassuk városunkat. Ami konkrétum, az a megnyitóünnepség, azon is dolgozik egy kis csapat, de lesznek további programok is.

- Biztonság. Manapság ez kulcskérdés.
- A szervezőbizottságban biztonságtechnikáért felelős szakember is van, az őrző-védő cégek részére kiírunk egy pályázatot. Valóban nagyon sok mindent figyelembe kell venni, az előírások hihetetlen szigorúak. Akinek nincs jogosultsága belépni egy ajtón, akkor az biztosan nem megy be.

- Romániából mutatkozott-e érdeklődés?
-Még nem tudunk róla, most nem olyan jó a csapatuk, nem lesznek ott az olimpián. Nekik ez az Eb lesz az idei fő eseményük, biztos, hogy eljönnek a teszttornára, már csak azért is, hogy ismerkedjenek a helyszínnel. Szurkolóik inkább átjárók, ingázók lesznek. Szeretnénk minden jegyet elővételben eladni, az érdeklődés olyan, hogy ezt sikerül majd teljesíteni.

- Mekkora lesz a rendezés költsége?
- A város megszavazott 11 millió forintot, a megye 5 milliót. Ez jól érzékelhetően kevés. 5-8 milliót még össze kell szedni. Vannak még tisztázatlan kérdések az MKSZ-szel. Folytatunk tárgyalásokat cégekkel, vannak amelyek a rendezvény mellé állnak. Nem ingyen kívánjuk, reklámozási lehetőséget kínálunk a felkészülési tornán, az EB-n, megjelenést a műsorfüzetben, illetve a csarnok körüli területen. A küzdőtér reklámfelületeit az EHF értékesíti. Nemcsak kérünk, adni is szeretnénk. A cégek akik segítik az Eb-t felkerülhetnek a békéscsabai weboldalra is.

- Elégedett a sorsolással?
- Azt gondolom, hogy olyan négyest kaptunk, ami számunkra az álomcsoportot jelenti. Korábban mondtam, ha idejönnének a dánok, németek, románok, akkor negyedik csapatra nincs is szükség.

- Milyen sorrendet vár?
- Dánia helye vitathatatlan a csoport élén, a második helyre a németek és a románok is befuthatnak. Szerintem ez a három csapat jut a debreceni középdöntőbe.

- Láthatják-e a TV-ben a meccseket azok, akik nem tudnak eljönni?
- A mérkőzéseket az MTV Telesport stábja közvetíti. A magyar mérkőzések teljes egészében adásba kerülnek, a többiről összefoglaló lesz. A dán, román és német televíziók Békéscsabáról közvetítenek. Minden közvetítésnél lesz egy 30-40 másodperces főcím, amelyben bemutatják a várost a mérkőzés előtt.

- Az előkészületekre és az Eb-re lesznek fizetett segítők?
- Nem, már a szervező bizottság tagjai is önkéntesen és ingyenesen végzik tevékenységüket, mert lehetőséget látnak abban, hogy Békéscsaba megmutassa így is magát, szeretik a várost, a kézilabdát és komoly kihívás egy ilyen verseny megszervezése lebonyolítása. Ilyen siker- és népszerű sportágban Békés megye még nem rendezett ilyen szintű versenyt. Várjuk még önkéntesek jelentkezését a békéscsabai Tourinform irodában, a jelentkezési lap az interneten is elérhető.

Az interjút a handball.hu médiapartnere, a Keleten.hu készítette.

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi